Filmowa Europa na widelcu / Kino Nowe Horyzonty |
Budzimy wszystkie zmysły na
najsmaczniejszym wydarzeniu filmowym w Kinie Nowe Horyzonty. Dla głodnych
kulinarnych (i kinowych) wrażeń przygotowano przegląd filmowy w ramach jubileuszowej,
10. edycji festiwalu Europa na widelcu.
W programie m.in. opowieść o nowej gwieździe wśród trunków, czyli cydrze, „Tampopo”
– legendarny ramen western czy wydarzenie
specjalne na dachu Hotelu Monopol. Po seansach – spotkania z przedstawicielami
świata filmu i kulinariów; gościem specjalnym Filmowej Europy na widelcu będzie Robert Makłowicz.
PROGRAM
Program Filmowej Europy na widelcu już po raz drugi przygotował zespół popularnego cyklu filmowego FILMS for FOOD proponując w nim najlepsze dokumenty i fabuły, które prezentują sztukę kulinarną pod możliwe różnymi kątami. Pokazy wzbogacać będą dyskusje z ekspertami, poczęstunki dla widzów przed każdym seansem i mnóstwo dodatkowych atrakcji. W repertuarze między innymi: „Alain Ducasse, kuchenne wyzwania” (sylwetka legendarnego francuskiego szefa kuchni), „Cydrowe historie” (o cydrze, którego popularność nieustannie rośnie), „Tampopo” (określany mianem ramen westernu klasyk kina kulinarnego i kwintesencja Azji), czy „Co masz na talerzu?” (edukacyjny film dla dzieci).
WYDARZENIE SPECJALNE | HOTEL MONOPOL
Pierwszego dnia festiwalu (1 czerwca, godz. 22.00) oficjalne otwarcie przeglądu z udziałem Roberta Makłowicza. Na dachu hotelu Monopol zaprezentowany zostanie film dokumentalny pt. „Bar Schumanna” (o najlepszych barach na świecie), a po seansie czekają nas rozmowy z barmanami, DJ, niespodzianka od Chivas Regal i koktajle pod gołym niebem.
GOŚCIE
Wśród gości Filmowej Europy na widelcu znajdą się praktycy i teoretycy związani
ze światem kina
i kulinariów, m.in.: Justyna Adamczyk – redaktor naczelna Żółtego przewodnika Gault&Millau Polska, Andrzej Błaszczuk – szef kuchni restauracji Yemsetu, Jakub Boski – restaurator (restauracje Nabe i Sushi Corner), Piotr Czerkawski – krytyk i dziennikarz filmowy, laureat Nagrody Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, Piotr Mońka – właściciel Czajowni, Emil Oponowicz – barman, współwłaściciel coctail-baru Woda Ognista w Warszawie, Daria Pawlewska – redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu KUKBUK, Justyna Słupska Kartaczowska – szefowa kuchni i współwłaścicielka restauracji jadka, Agnieszka Szydziak – współwłaścicielka portalu Have a Bite, dr Monika Szyszka – właścicielka pracowni języka japońskiego Matsumi, Monika Winny – właścicielka i szefowa kuchni restauracji Osiem Misek. Gościem specjalnym inauguracyjnego wieczoru w hotelu Monopol będzie niestrudzony poszukiwacz najlepszych smaków, krytyk kulinarny i publicysta – Robert Makłowicz.
i kulinariów, m.in.: Justyna Adamczyk – redaktor naczelna Żółtego przewodnika Gault&Millau Polska, Andrzej Błaszczuk – szef kuchni restauracji Yemsetu, Jakub Boski – restaurator (restauracje Nabe i Sushi Corner), Piotr Czerkawski – krytyk i dziennikarz filmowy, laureat Nagrody Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, Piotr Mońka – właściciel Czajowni, Emil Oponowicz – barman, współwłaściciel coctail-baru Woda Ognista w Warszawie, Daria Pawlewska – redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu KUKBUK, Justyna Słupska Kartaczowska – szefowa kuchni i współwłaścicielka restauracji jadka, Agnieszka Szydziak – współwłaścicielka portalu Have a Bite, dr Monika Szyszka – właścicielka pracowni języka japońskiego Matsumi, Monika Winny – właścicielka i szefowa kuchni restauracji Osiem Misek. Gościem specjalnym inauguracyjnego wieczoru w hotelu Monopol będzie niestrudzony poszukiwacz najlepszych smaków, krytyk kulinarny i publicysta – Robert Makłowicz.
Szczegółowe informacje dostępne są w kasach Kina Nowe Horyzonty i na www.kinonh.pl. Pełen
program 10. Europy na widelcu
dostępny jest na stronie www.smakiwroclawia.pl.
informacja prasowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz