film Chef Flynn w reż. Camerona Yatesa. |
Chef Flynn – cudowne dziecko amerykańskiej sztuki kulinarnej
Jako dwunastolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako szesnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce „The New York Timesa”. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku. Jego specjalność, Beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak; wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak przedstawia się kariera Flynna McGary’ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa.
Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym – nie bez wysiłku! – amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Chefa Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin), i która towarzyszy Flynnowi na ekranie, niczym jego cień. Dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach.
Films for Food: „Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata”
Pokaz + spotkanie z laureatami polskiej edycji MasterChef
16 lutego (sobota), godz. 18:00
Kino Nowe Horyzonty
informacja prasowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz