Co jadał Fryderyk Chopin? Gdzie napić się „gorącej Barbary” i złotej kawy? Jak nawarzyć herbacianego piwa? Odpowiedzi na te i inne pytania można będzie poznać podczas Europejskich Dni Dziedzictwa na Dolnym Śląsku odbywających się pod hasłem „Smaki dziedzictwa”. Zaplanowano ponad 60 wydarzeń w 30 miejscowościach regionu.
 |
Spiżarnia miodowa |
Tegoroczna edycja koncentruje się nie tylko na materialnych zabytkach przetwórstwa spożywczego: młynach, cukierniach, piekarniach etc., ale również niematerialnych tradycjach dziedzictwa kulinarnego, takich jak np. starodawne przepisy czy potrawy, które przez lata królowały na stołach Dolnoślązaków.
„Pożywienie jest rytuałem, ma swoją symbolikę i magię powstawania” – mówi Agnieszka Szepetiuk-Barańska, koordynatorka EDD na Dolnym Śląsku. „To nie tylko poszczególne produkty, ale także rodzinne spotkania przy wspólnym stole, gdzie słuchamy opowieści, bawimy się i świętujemy. Ta edycja EDD przypomni nam o kulturze jedzenia, kuchni tradycyjnej, regionalnej, która ukazuje naszą różnorodność, ale równocześnie jednoczy”.
Muzeum Kolejnictwa zaprosi w kulinarną podróż wagonem Wars, a Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu, podczas cyklu wykładów „Zasmakuj w muzeum”, poprowadzi słuchaczy szklakiem kulinarnym Smaków Dolnego Śląska, nowego produktu turystycznego województwa.
Ossolineum przypomni historię i początki ruchu jarskiego na ziemiach polskich – bardzo popularnego przed II wojną światową – a także zaprezentuje kompletnie zachowaną pierwszą polską książkę kucharską, w której można będzie sprawdzić, czy „rosół polski” był pierwotnie zupą i czy w staropolskim „bigosiku” była kapusta?
Ciekawostki ze starej aptekarskiej księgi dotyczące czekolady, daktyli i pomarańczy przedstawi Muzeum Tkactwa w Kamiennej Górze. A mieszkańcy Oleśnicy wspólnie stworzą własną książkę kucharską (Miejski Ośrodek Kultury i Sztuki w Oleśnicy).
Podczas tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa można też będzie degustować potrawy, a także samemu je przygotować.
 |
Rezerwat Archeologiczny w Będkowicach |
„Sami
upieczemy chleb w Młynie w Siedlimowicach i w Starym Dworze (Stowarzyszenie Jodłowy Młyn)” – zachęca
Agnieszka Szepetiuk-Barańska. „W Pałacu w Strudze posmakujemy słynnych precli piwnych, prawdziwych przedwojennych bułek wrocławskich, chleba chłopskiego i karkonoskiego żuru z chlebowego zaczynu, będziemy się także raczyć sławnym na cały Dolny Śląsk sosem polskim – zapomnianą kulinarną osobliwością. W
Muzeum Dawnego Kupiectwa w Świdnicy dowiemy się, jak nawarzyć sobie piwa i poznamy tajniki współczesnego piwowarstwa. Bogactwo kuchni wielonarodowej nie jest obce mieszkańcom Bolesławca (
Muzeum Ceramiki w Bolesławcu). To unikatowa kuchnia lokalna, w której znajdziemy inspiracje także potrawami kresowymi, ale przede wszystkim bałkańskimi, francuskimi i polskimi. A
Biblioteka Publiczna w Oławie zaprasza na rynek, na wielką ormiańską ucztę i warsztaty robienia gołąbków z liści winorośli. Zioła ze Skarbnicy Ducha Gór Karkonoszy poznamy w
Domu Carla i Gerharta Hauptmannów w Szklarskiej Porębie, w Jarkowie koło Kudowy-Zdroju posmakujemy przetworów z dolnośląskiej aronii (Gospodarstwo Ekologiczne „Eko-Ar”), a w Głogowie z… głogu (Muzeum Archeologiczno–Historyczne w Głogowie). Dawne metody przetwarzania i przechowywania żywności, m.in. kiszenia poznamy, w
Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu dzięki rodzinie Sznajderów z Doliny Baryczy”.
EDD to także liczne jarmarki z lokalnymi produktami spożywczymi – m.in. w Sycowie, Tarczynie, Starym Gierałtowie, Jeleniej Górze czy Strudze.
Uczestnicy najedzeni i oszołomieni feerią smaków i zapachów będą mogli także skorzystać z porad dietetyka w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Świdnicy.
W tym roku po raz pierwszy w EDD uczestniczą: Muzeum Historyczne w Lubinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Imbramowicach, Armenian Foundation z Oławy i Gospodarstwo Ekologiczne „Eko-Ar” z Jarkowa koło Lewina Kłodzkiego.
Szczegółowy program: https://edd.nid.pl/
Koordynatorem Europejskich Dni Dziedzictwa w Polsce jest Narodowy Instytut Dziedzictwa, a na Dolnym Śląsku Muzeum Narodowe we Wrocławiu i jego Oddział Muzeum Etnograficzne.
Wydarzenia odbywają się pod patronatem honorowym Marszałka Województwa Dolnośląskiego. Projekt współfinansowany jest ze środków Województwa Dolnośląskiego.
informacja prasowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz