Żółta polewka na bulionie z bażanta z gołąbkiem z liści winogron, czyli zniewalające zapachy i smaki, a także luksusowe stroje przeszywane złotymi i srebrnymi nićmi. 16 i 24 lipca. W tych dniach Zamek Królewski na Wawelu zamieni się w prawdziwy wehikuł czasu. Przed nami kulinarna rekonstrukcja wystawnej uczty weselnej Zygmunta Augusta i Elżbiety Habsburżanki, a także pełen estetycznych wrażeń pokaz mody renesansowej „Dwór z aksamitu i pereł” z towarzyszeniem muzyki dawnej.
|
Dziedziniec Zamku na Wawelu, fot. materiały prasowe |
Zanim to jednak nastąpi, chcemy zadbać o podniebienia zwiedzających za sprawą zaproszenia na ekskluzywną ucztę, która
16 lipca o godz. 19.00 rozpocznie się
na dziedzińcu arkadowym. Jest to kolejne działanie (po organizowanym meczu w palanta) o charakterze interpretacyjnym realizowanym przez
Zamek Królewski na Wawelu. Przypomnijmy, że
zaślubiny Zygmunta Augusta i Katarzyny Habsburżanki odbyły się w 1553. Uroczystości miała miejsce w katedrze krakowskiej, a przyjęcie weselne zorganizowano w Zamku.
Oprócz wystawnej uczty goście wzięli udział w pokazach, turnieju i tańcach. Wydarzenie zostało szczegółowo opisane przez Łukasza Górnickiego, renesansowego humanistę i sekretarza królewskiego, a także przez Stanisława Orzechowskiego, w którego pismach znajdziemy opis dekoracji sal arrasami, które zamówiono i sprowadzono specjalnie na tę okazję. Wiemy, co i jak jadano na wawelskim dworze, znamy organizację dworu królewskiego, zachowały się zapiski potwierdzające zdobienie stołów, rachunki dworskie szczegółowo i precyzyjnie dokumentują kulinaria Jagiellonów.
Pragniemy odtworzyć atmosferę tamtego czasu, proponując spacer przy zachodzącym słońcu w Ogrodach Królewskich z towarzyszeniem zapachu ziół i kwitnących kwiatów, a także śpiewających ptaków. Uczestnicy niezapomnianej kolacji doświadczą nie tylko niezapomnianych bukietów smaków (serwować będziemy m.in.: cielęcinę konfitowaną w cytrusach z chrupiącą perliczką, gotowanym słonecznikiem i młodą marchewką marynowaną w miodzie gryczanym z imbirem), ale również, dzięki zaangażowaniu znanego autora książek kulinarnych Bartka Kieżuna, zostaną uraczeni fascynującymi opowieściami o zwyczajach i tradycjach dworu królewskiego.
Wstęp na ucztę jest płatny. Gotują wybitni szefowie kuchni.
Bilety: 350 zł do kupienia on-line: https://wawel.krakow.pl/wydarzenie/uczta-kulinarna-rekonstrukcja-wesela-zygmunta-augusta-i-katarzyny-habsburzanka
Ze stołu na wybieg
Kolejnym niezapomnianym doświadczeniem historii na Zamku będzie udział w wydarzeniu „Dwór z aksamitu i pereł”. Jak noszono się na dworze? Co było trendy? W czym gustowały Panie a w czym Panowie? Przekonamy się 24 lipca podczas wyjątkowego pokazu, który rozpocznie się o godz. 15.00 na dziedzińcu arkadowym. Wstęp na modowe wydarzenie jest bezpłatny. Przed uczestnikami rekonstrukcje renesansowych kreacji dworskich z kręgu dworu Jagiellonów, a także dworów zagranicznych, które wywierały wpływ na wygląd ubiorów elit w dawnej Polsce.
Strojom, przygotowanym w pracowni Fundacji Nomina Rosae i prezentowanym przez tancerki Teatru Tańca Terpsychora oraz aktorki Teatru Nomina Rosae, towarzyszyć będzie profesjonalny komentarz. Usłyszymy fragmenty ze źródeł odnoszące się do mody, a także literackich utworów z XVI w. Zabrzmi również muzyka z renesansowych dworów wykonywana na żywo przez Zespół Muzyki Dawnej Floripari.
Autorką projektów ubiorów oraz koncepcji pokazu jest dr Maria Molenda – historyk, kostiumolog, kostiumograf. Studiowała na UJ oraz na Uniwersytecie w Orleanie we Francji. Rekonstruowane przez nią kostiumy weszły do stałych ekspozycji muzeów polskich i słowackich. Jej zainteresowania badawcze obejmują szczególnie czasy renesansu i średniowiecza, a także XIX i pocz. XX w. Jest także autorką książki „Splendide vestitus. O znaczeniu ubiorów na królewskim dworze Jagiellonów w latach 1447–1572”, (Kraków, 2012).
informacja prasowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz