piątek, 24 marca 2023

"Chłopi" Władysława Reymonta od kuchni /z cyklu "Droga przez mąkę"/

Gościem najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" będzie restaurator Zbigniew Kmieć, z którym Łukasz Modelski porozmawia o tym, co i jak jedli bohaterowie "Chłopów" Władysława Reymonta. Emisja w niedzielę o godz. 11.00 w Programie 2 Polskiego Radia. Polecamy błyskotliwie prowadzony, erudycyjny program kulinarny Łukasza Modelskiego na temat związku kuchni z cywilizacją. Autor podejmuje wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto recenzuje książki kucharskie, kulinarne i kulinarno-podróżnicze. 

Foto: Art Konovalov/Shutterstock

Ciemnawo już było we wsi, przez przywierane drzwi i okna, że to wieczór był ciepły, buchały smugi ognisk i zapach gotowanych ziemniaków i żuru ze skwarkami; gdzieniegdzie jedli w sieniach albo i zgoła przed domami, że ino skrzybot łyżek słychać było a pogadywania.

***

O prowadzącym:

Łukasz Modelski, fot. wirtualnemedia.pl
Autor programu Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto w audycji: recenzje książek kucharskich, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie pojawia się utwór muzyczny z krótkim omówieniem - jego autorski wybór "pasuje" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego poruszanego w programie.

Łukasz Modelski jest historykiem sztuki specjalizującym się w epoce średniowiecza. Przez większość życia zawodowego pracuje jako redaktor.

Jest autorem kilku zbiorów wywiadów. Jak przekonuje, z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę, a spośród różnych obszarów kultury najmniej rozumie kulturę fizyczną.

informacja prasowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aśki Borof (nie)codziennik /relacja z wystawy " "Aśka Borof. Powszednie misterium"/

Od 27 kwietnia we wrocławskim Muzeum Etnograficznym można oglądać absolutnie unikalną wystawę prac Aśki Borof – artystki, która opisuje świa...

Popularne posty