Gościem najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" będzie restaurator Zbigniew Kmieć, z którym Łukasz Modelski porozmawia o tym, co i jak jedli bohaterowie "Chłopów" Władysława Reymonta. Emisja w niedzielę o godz. 11.00 w Programie 2 Polskiego Radia. Polecamy błyskotliwie prowadzony, erudycyjny program kulinarny Łukasza Modelskiego na temat związku kuchni z cywilizacją. Autor podejmuje wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto recenzuje książki kucharskie, kulinarne i kulinarno-podróżnicze.
Foto: Art Konovalov/Shutterstock |
Ciemnawo już było we wsi, przez przywierane drzwi i okna, że to wieczór był ciepły, buchały smugi ognisk i zapach gotowanych ziemniaków i żuru ze skwarkami; gdzieniegdzie jedli w sieniach albo i zgoła przed domami, że ino skrzybot łyżek słychać było a pogadywania.
***
O prowadzącym:
Łukasz Modelski, fot. wirtualnemedia.pl |
Łukasz Modelski jest historykiem sztuki specjalizującym się w epoce średniowiecza. Przez większość życia zawodowego pracuje jako redaktor.
Jest autorem kilku zbiorów wywiadów. Jak przekonuje, z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę, a spośród różnych obszarów kultury najmniej rozumie kulturę fizyczną.
informacja prasowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz