Gościem najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" będzie Wanda Klenczon - pisarka, blogerka, tłumaczka i badaczka antropologii kulinarnej. Emisja w niedzielę o godz. 11.00 w Programie 2 Polskiego Radia. Polecamy błyskotliwie prowadzony, erudycyjny program kulinarny Łukasza Modelskiego na temat związku kuchni z cywilizacją. Autor podejmuje wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto recenzuje książki kucharskie, kulinarne i kulinarno-podróżnicze.
Wespazjan Kochowski (1633-1700), fot. domena publiczna |
Wespazjan Kochowski - poeta, historyk, autor broszur politycznych. Absolwent krakowskiej Szkoły Nowodworskich. W latach 1651-1660 uczestniczył w różnych kampaniach wojennych, pod dowództwem między innymi Stefana Czarnieckiego. W 1669 roku posłował na sejm elekcyjny jako zwolennik Michała Korybuta Wiśniowieckiego.
W jego twórczości dominuje tematyka historyczna i religijna, które łączący przekonanie o kontroli nad historią sprawowanej przez Bożą Opatrzność. Pojawia się w niej jednak także tematyka kulinarna. Co Wespazjan Kochowski zalecał jeść, a przed czym przestrzegał? Jaki ideał polityczny oraz etyczna cnota kryją się za tym podejściem? Porozmawiamy o tym w audycji z Wandą Klenczon.
O prowadzącym:
Łukasz Modelski, fot. wirtualnemedia.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz